Žlč a žlčník majú toho veľa spoločného. Ja som si veľmi dlho myslela, že žlč sa tvorí v žlčníku, ale veľmi som sa mýlila. Popravde, nikdy som sa orgánom pri štúdiu fyzioterapie nevenovala dosatočne, až teraz pri štúdiu osteopatie sa pomaly a postupne ponáram do krásy našich orgánov. Uvedomujem si, aké sú dôležité a prepojené s ostatnými časťami tela.
Objasnime si teda žlčník a žlč, pretože vy fyzioyoga sledovatelia potrebujete vedieť úplnú pravdu o ich význame a funkcii v našom tele.
Wikipédia takto opisuje žlčník:
“Žlčník je umiestnený pod pravým pečeňovým lalokom v mieste pomenovanom ako lôžko žlčníka. Má sivozelenú až sivomodrú farbu, keď v ňom neprebieha žiadny patologický proces. Je približne 8 až 12 centimetrov dlhý, 4 až 5 centimetrov široký a má objem zhruba 50 až 80 mililitrov. Jeho vnútorný povrch je vystlaný žlčovým epitelom. V stene sa nachádzajú hladké svalové vlákna, ktoré umožňujú kontrakciu a následné vypudenie obsahu žlčníka, teda žlče.”
Ja vám to teraz preložím do pochopiteľnej reči.
Žlčník je orgán v tvare slivky, ktorý sa nachádza na pravej strane hrudníka, asi niekde pod rebrami, teda pod pečeňou. Tento malinký orgán je vtesnaný pod vonkajšou časťou pečene a pred tenkým črevom – presnejšie jeho hornej časti, ktorá vyusťuje zo žalúdka, teda dá sa povedať, že žlčník si sedí pod pečeňou a pred dvanástnikom (duodenum).
Toto jeho miesto usadenia sa nie je náhodné, pretože v pečeni sa tvorí žlč, ktorá sa následne ukladá v žlčníku a zo žlčníka je vypudená do dvanástnika, aby tam pomáhala rozkladať tuky zo stravy. Takže žlč sa v žlčníku netvorí, len sa tam uskladňuje a čaká na stimul, aby dokázala robiť svoju robotu, čo je rozklad tukov.
Ja viem, že dnešná doba predáva všetko low fat a bez tuku, ale my tuk ako makronutrient potrebujeme. Pokiaľ denne neprijímame po troche tuk, tak žlčník nemá dôvod pumpovať a pracovať, teda vypudiť žlč. A potom spapáme kačku s lokšou a je nám strašne zle.
Preto je fajn každý deň prijímať malé množstvo zdravého tuku, ako napríklad olivový olej, aby sa žlčník neustále zapájal do toho, čo robiť má.
Mám veľa pacientov, ktorí mali “len” operáciu žlčníka. Podľa mňa to však nie je len taká obyčajná operácia, pretože berieme telu orgán, ktorý má určitú funkciu, o ktorej vy už teraz viete. Samozrejme sú indikácie, kedy to treba urobiť, ale vždy je fajn vyskúšať zmenu životosprávy a spôsobu stravovania. Po odstránení žlčníka sa žlč nemá kam ukladať, ale naďalej sa tvorí v pečeni. Preto majú pacienti po operáciách žlčníka problémy s trávením tukov.
Strava a to, ako sa správame k svojmu telu, sa neukáže hneď, ale postupne sa všetko vykryštalizuje. Preto sa oplatí venovať pozornosť tomu, čo jeme. Je to Tvoja voľba, čo do seba vkladáš a ako sa k sebe správaš. Vždy máš na výber.
